Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep için "müzeler kenti" ifadesi boş bir laf değil. Türkiye`deki diğer şehirlerle kıyaslandığında hatırı sayılır müze sayısına sahip olan Gaziantep`te müzecilik anlamında da olumlu gelişmeler olması gözden kaçmıyor. Hatta Gaziantep öyle bir müzeye sahip ki, görünce bunu daha iyi anladım, gerçekten dünya çapında: Zeugma Mozaik Müzesi3 katlı olan müze, 30.000 metrekarelik alanıyla, eşsiz mozaikleriyle Tunus`taki Bardo Müzesi`ni sollayıp dünyada bir numaraya yerleşti.
Poseidon Villası`nda 2000 yılında yapılan kazıda bulunan 1,45 metre olan bronz Mars Heykeli, Zeugma Müzesi`nde 6,60 metrelik bir sütun üzerinde ve müzenin her yerinden görülebilecek şekilde sergileniyor.
Müzede sergilenen Dionysos`un Villası`na ait olan Dionysos ve Ariadne`nin Düğünü Mozaiği dünyanın en özel mozaiklerinden biri olarak biliniyor. Gaziantep`in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti`nde 1992 yılında bulunan mozaik bulunduğu yerde sergilenirken, 1998 yılında maalesef 2/3`ü tünel kazılarak tarihi eser kaçakçıları tarafından çalınmış. Bugün sergilendiği Zeugma Müzesi`nde çalınan bölüm lazer yöntemiyle yansıtılıyor. Müzede kısmen tahribata uğramış, kaçakçılar tarafından bir kısmı çalınmış mozikleri görünce insanın ici acıyor.Gezdiğim müzeler çocukları da düşünmüşse benden her zaman artı puan alıyor. Müzeler boş kalmasın, sahip çıkılsın diyorsak çocuklara da sevdirmeliyiz diye düşünüyorum. Zeugma Müzesi çocukları unutmamış, çocuklar için çok hoş internaktif oyunlar hazırlamış.
Bunu kaç kez oynadık bilmiyorum. Müzede sergilenen moziklerinden birini dokunmatik ekranda kazıyıp hangisi olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Çok eğlenceli de aynı zamanda, başından ayrılamadık çocuklarla.
Gaziantep`in sembolü haline gelen Çingene Kızı`nın aslında kim olduğu bilinmiyor. 1998 yılında Zeugma Antik Kenti`nde Menad Villası`ndaki kazılardan anlaşıldığı üzere hemen hemen tüm mozaikler çalınırken bu parça kaçak kazı toprağının altında kalarak şans eseri kurtulduğu belirtiliyor. Zeugma Müzesi`nde ikinci katta Çingene Kızı için hazırlanmış karanlık odada özel olarak ışıklandırılmış. Çingene Kızı, Helenistik Dönem resim sanatında "üç çeyrek bakış" olarak ifade edilen teknikle yapılmış. Leonardo da Vinci`nin Mona Lisa resmi de bu tekniğe örnek olarak gösteriliyor. Şunu söyleyebilirim, sergilendiği odaya girerken labirentten geçip karanlıkta bu gözlerle karşılaşmak gerçekten etkileyici!
Zeugma Mozaik Müzesi`nde tahmin edebileceğiniz gibi her eser çok kıymetli. Benim aktarabildiğim tadımlık, devede kulak bile değil. Gerçekten ilgileniyorsanız ilgili yayımları ve kitapları internetten bulabilirsiniz. Sevgili Sezer de daha önce paylaşmıştı, çok daha fazla fotoğraf ve zengin anlatım için okuyabilirsiniz: http://sezer-eser.blogspot.com.tr/2014/04/zeugma-mozaik-muzesi-asirlar-otesinden.html
Zeugma Mozaik Müzesi her gün açık. Erken bir saat olmasına rağmen kapıda hatırı sayılır bir kuyruk vardı. Müze Kart ile hem ücretsiz giriş yaptık, hem de sıra beklememiş olduk. Müzede girişler 10 TL.
E-posta : iktm27@kultur.gov.tr
Tel : +90 (342) 230 59 69
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye`deki oyuncak müzeleri içinde gördüğüm en iyilerden biri. Hatta doğrusu İzmir`deki oyuncak müzesinden koleksiyon olarak çok daha zengin, çok daha düzenli. Oyuncak müzesi denince elbette akla Sunay Akın`dan başkası gelmiyor. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi`nin şehre kazandırılmasındaki en büyük emek ve destek yine kendisinin.Müze, Gaziantep`in en eski mahallesinden biri olan Bey Mahallesi`ndeki eski bir Antep evi aslında. (Tarihi Bey Mahallesi evleri, müzeleri, kafeleriyle ayrıca mutlaka gezilmeli.) Bina kamulaştırılıp restore edilerek 6 Nisan 2013 tarihinde Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi olarak ziyaret açılmış. 3 katlı olan müzenin bir de 2 katlı olan mağara kısmı var.
Genel olarak oyuncak müzelerinde en çok dikkat çeken Almanya yapımı çok sayıda oyuncak olması. Bunun sebebi ilk oyuncak fabrikasının 1800`lü yılların sonunda Almanya`da kurulması olarak açıklanabilir. Amerika, İngiltere, Fransa oyuncak konusunda yine başı çeken ülkerlerden. Oyuncaklara bu denli önem verilmesi ve günümüze kadar gelebilmesi ise ayrı bir konu. Toplumların kültürel farklılıklarını burda da görmek mümkün. Oyuncaklar değer verilip saklanmış, biriktirilmiş, iyi korunmuş ve günümüze kadar gelmiş. Genel olarak oyuncağa bakışın faklılığı da denebilir buna. Bunun en iyi açıklaması Sunay Akın`dan, bakın ne diyor:
"Gelişmiş, uygar ülkelerde oyuncak çocuklara hayalleri güçlensin diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyalansın diye verilir. Oyuncakları çocuklarına hayalleri büyüsün diye alan ülkeler dünya yönetiminde söz sahibi olurlarken, oyuncakların önemini anlamayan, küçümseyen toplumlar onların kapılarında oyalanmaya mahkumdur..."
Bana gelince; çocukluğumda en çok vakit geçirdiğim sokakları saymazsak kağıt bebeklerimle çok oynadım. Dozer sevgim nerden geliyor bilmem, dozerim ve birkaç arabam vardı oynadığım. Babamın İtalya`dan getirdiği üç bebeğimi hala saklarım. Fatoş bebek olmazsa olmazdı nerdeyse o yıllar, ki benim de vardı. Barbie yoktu, sahtesi çoktu o zamanlar. Orjinal tek Barbie bebeğimi babamın bir arkadaşı Amerika`dan getirmişti. Hepsi bir yana en çok sokakta oynadım, annemin ince çorabından toprak elerdik, killi toprak bulup yoğururduk, ağaçlara tırmanırdık, top oynardık, bilye oynardık, apartmanların bodrumunda piyes oynardık, çekiliş düzenlerdik vs. Yani aynı dönemlerde çocukluk geçirdiğim herkes gibi.
Türkiye`nin dördüncü oyuncak müzesi olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi pazartesi hariç her gün açık ve ücretsiz olarak gezilebilir. Müzede ayrıca çocuklar için oyuncak atölyeleri ve etkinlikler düzenleniyor. Gaziantep`e yolu düşenler bu müzeyi de listeye eklesinler derim.
Adres : Bey Mahallesi, 27500 Gaziantep
E-posta : gaziantepoyuncakmuzesi@gmail.com
Tel : +90 (342) 220 15 51
Gezdiğimiz diğer müzeler;
Atatürk Anı Müzesi
Medusa Cam Müzesi
Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi
Gezdiğimiz diğer müzeleri ufak ufak anlatma isteğimi kısıtlı zamandan dolayı başka bir yazıya bırakıyorum.
Not: Lütfen fotoğrafları izinsiz kullanmayınız.
tarih kokuyor fotoğraflar, mutlaka gitmek görmek lazım..
YanıtlaSilYolunuz düşerse müzeleri ihmal etmeyin. Hepsi çok iyi müzeler.
Sil:)
YanıtlaSilMozaik müzesi ilgi çekici duruyor. Sanal görsellikle zenginleştirmeleri ayrı bir boyut katmış. Umarım bir gün yolumuz düşer. Oyuncak müzelerine gelince adeta çocukluğuma geri döndüren zaman tüneli gibi oluyor. Antalya'da benzer bir oyuncak müzesine gitmiştim oradan biliyorum.
YanıtlaSilMozaik Müzesi gerçekten çok başarılı. Dopdolu, oldukça düzenli.
SilOyuncak müzelerine nerde bulsak giriyoruz. Ben de bir tek Antalya`dakini görmedim. Orası da Sunay Akın desteğiyle düzenlenmiş diye biliyorum.
Efendim, yönlendirdiğiniz için teşekkür ederim:) Sevmiştim Gaziantep'i ve müzelerini...
YanıtlaSilÇok çok öpüyorum Semi...
Senin kadar yazamadım, daha çok bilgi sahibi olmak isteyenler için senden iyi kaynak mı bulacağım:)
SilBen de sevdim müzeleri, keşke tüm şehirler böyle olsa. (ki Türkiye`de hemen hemen her şehir tarih kokuyor, yapılabilir yani) Öptüm ben de:)
Ne güzel yazmışsın, bizim de şimdiki rotamız eylül ekim gibi antep olacak: )
YanıtlaSilUmarım gidersiniz:) Nasıl son durum?
SilÇok güzel, çok bilgilendirici bir yazı olmuş bayıldım. Antep'i merak edenler için bulunmaz nimet. Zeugma müzesi benim de çok merak ettiğim yerlerden biri. Ayrıca oyuncak müzesine de bayıldım. Koç'um minyatür evler sergisine gitmiştim onun haricinde oyuncak müzelerini görmeye hiç zamanım olmadı. izmir'de bir tane varmış Dönünce giderim umarım çok seviyorum böyle yerleri. Herkesin gidip görmesi içinde kaybolması gereken yerler bunlar. Müzelere ne zaman gitsem mutlulukla huzurun birbirine geçen halinin canlı şahidi olduğumu hissederim. Çocuklar için de ayrıca ilgi alanları oluşturmalarına bayıldım helal olsun valla çok gurur verici.
YanıtlaSilSevgilerimle canım
İzmir`deki oyuncak müzesini gördüm, gördüklerim içinde çok iyi değil doğrusunu söylemem gerekirse. Yine de hoş tabii, gidip görmek lazım. Müzeleri severim ve umarım çocuklara da bulaştırabiliyorumdur biraz olsun:) Benden de sevgiler Tuğba`cım:)
SilSen olmasan o güzel fotoğrafları nasıl, nerede göreceğiz Semi? Merakla her yeni postu bekliyoruz yani. Bolat yakında bir seyahat planlıyor Pursa'ya haberin olsun :)
YanıtlaSilSağ olasın Bolat:) Yeni post gelemedi bir türlü. Sevmiyorum bu yaz temposunu. Her şey karışıyor, düzen kalmıyor. Bursa planından haber var mı? Yaz bana, görüşelim mutlaka:)
SilNe güzel bi yazı olmuş...bu müzeleri çokça gezdim ama okudukça sanki yeniden geziyormuşum gibi hissettim =)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevindim beğendiğinize:)
SilSemicim gezilecek,görülecek o kadar güzel yerler,baş yapıtlar,tarihi eserler var ki .Bu hayat koşturmaca sının için de ömrümüz tükenip gidiyor.Dünyada ki bütün eserlerin, bir zaman makinesine binip yapımını görmeyi isterdim.Çok mu ütopik oldu ne ? :)
YanıtlaSilSunay Akın tam da ne güzel demiş oyuncaklar için .Ben de çocukluğumu doya doya sokakta geçiren biriyim,evimiz bahçeliydi,oyuncaklarımızı kendimiz yapardık ,evcilikler ,tiyatrolar,gösteriler,yakar topu,çanakçömlek,birdir bir,ip, neler neler vay be çocukluğumu özledim ben :(
Ah o dediğini ben de isterdim sanırım:)
SilBizim çocukluğumuz farklıydı, neler oynamışız farkında olmadan. Şimdi dönüp bakınca daha iyi anlıyor insan...
Günübirlik Gaziantep gezimizde bizimkileri ikna edip götürememiştim müzeye. Sayende gitmiş kadar oldum. Sağolasın Sema, sevgiler...
YanıtlaSilYapma ya:( Tekrar yolun düşerse kimseyi dinleme, git mutlaka.
SilÖpüyorum:)
bu yaz otostop çekerek gezerken unutmuş olmam harika :(
YanıtlaSilkeşke gitseymişim.
Bir sonrakine diyelim o zaman:) Otostopla nerelere gittiniz o bölgede?
SilGaziantep yılbaşını geçirmek için nasıl bir yer ? Tavsiye eder misiniz ?
YanıtlaSilGaziantep gezip görmek için çok güzel. Yılbaşı için bir şey demek zor, kutlama vs. olur mu diye düşündüm önce. Şehir merkezinde eğlence anlamında mekan görmedim pek. (not olarak şunu da yazayım, merkezde içkili mekan yok.) Ama büyük otellerin yılbaşı programları olur büyük ihtimalle.
SilHiç şaşırmadım bu duruma :) bu bölgede çok olmuyor içkili mekan. Artık bizde sıra gecesine filan gideriz :D
Sil