Rönesans`ın üç büyük ustası Michelangelo, Leonardo ve Raphael`in bilim ve sanatta nasıl izler bıraktığını anlatan The Great Masters sergisindeydim. Aynı zamanda Türkiye`nin ilk interaktif sergisi olma özelliğini taşıyor. Böylesine bir sergiyi size en düzgün şekilde nasıl toparlayıp aktarırım bilemiyorum. Çok ansiklopedik bilgilerle sizi boğma niyetim yok, biraz kıyısından köşesinden tadına baksanız eminim bu kadar emekle hazırlanmış sergiyi kaçırmak istemeyeceksiniz.
Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi |
Sergide 11 bölüm mevcut: Medya Odası, Zaman Çizelgesi ve İtalyan Hikayesi, Adli İnceleme, Son Yemek, Mimari, Sistina Şapeli, Vitruvius İnsanı, Anatomi, Raphael’in Odası, David Heykeli, Modeller ve Genel Alan. Ayrıca Arter Tasarım ve M.S.G.S.Ü tarafından hazırlanan 12. bölüm Osmanlı Dönemi’ne ait.
Michelangelo`nun Sistine Şapeli`ndeki freskleri
(1508-1512)
Serginin geneli konusunda edindiğimiz ön bilgiden sonra ilk sırada Michelangelo`nun Sistine Şapeli freskleri vardı. Adını Papa Sixtus IV.`den alan Sistine Şapeli, 13x40 m boyutlarındaki devasal görüntüsüyle muhteşem! Sergide 1/9 oranında yer alan Sistine Şapeli`nin İncil`den esinlenen fresklerinde, Adem`in Yaratılışı, Kıyamet Günü, İsa`nın Vaftizi, Meryem`in Göğe Yükselişi, Nuh Tufanı gibi sahneler resmedilmiş.
Dokunmatik ekranlar sayesinde detaylı bir inceleme fırsatı bulurken, gerek Sebla Hanım`dan, gerek kulaklıktan da yapılışını dinledik.
Vatikan Müzesi Sistine Şapel`inde sanal bir gezi yapmak belki işin ne boyutta olduğunu gösterir.
Serginin bir başka bölümünü, sadece sanatla değil, yaptığı birçok buluşuyla tanınan, dünyanın en büyük sanatçı ve dehası olan Leonardo Da Vinci`nin insan vücudunu araştırdığı 35 adet eskiz oluşturuyor. Kesitlerle ve farklı açıdan yaptığı çizimlerle anatominin detaylarını da ortaya koyan Leonardo, tuttuğu notları ise hep tersten yazmış.
Leonardo`nun atölyesinde kadavra üzerinde çalışırken canlandıran bir model ve gene dokunmatik ekran sayesinde etkilenmemek, bu dehaya hayran kalmamak elde değil.
Vitruvius insanı Leonardo`nun gençlik döneminde yapmış olduğu çalışma olup insan vücudundaki oranları ve tesadüfleri sorgulayışını gösterir.
Sergide duvara yerleştirilmiş ölçüm grafiğinde kendimizi Vitrivius ile karşılaştırdık.
Leonardo`nun tasarımlarının canlandırıldığı 25 adet modelin incelendiği bölüm de oldukça etkileyici... |
Vitruvius ile ölçtüm. Leonardo haklıydı, boydan güdüksen kollarını da açsan gene güdüksün:) |
Leonardo`nun binlerce çizimleri arasından bulunan çanta eskizi Floransa`daki lüx moda evi Gherardini ve tasarımcı Carla Braccialini bu çantayı hayata geçirip prototip olarak hazırlamış. Dana derisinden ve el yapımı olarak hazırlanan çantadan sadece 99 adet üretilmiş. Çantanın adı "Pretiosa", anlamı ise "kıymetli" demek...
Bu 500 yıllık çanta çiziminin nasıl hayat bulduğunu izleyin:
GHERARDINI La Pretiosa di Leonardo
Michelangelo`nun Davud Heykeli`nin yapıldığı Floransa yakınlarındaki Carrara madeninden çıkartılan gerçek bir mermer kütlesine dokunup, bu kadar sert bir malzemeyi mükemmel kullanması O`nun heykeldeki başarısının da ispatıydı. 5.17 m yüksekliğindeki Davud, "Michelangelo'nun Devi" olarak adlandırılmış.
Raphael`in Odası`nda yer alan 1:1 ölçekli, Vatikan`da bulunan "Atina Odası" Freski`ni dokunmatik ekranda inceleyip, eser hakkında bilgilendik.
Sergide Osmanlı Resim Sanatı ve Osmanlı Mimari`sinden seçkin örneklerin bulunduğu bölüm |
Dünyanın en büyük kilisesi olan San Pietro Bazilikası`nın, Raphael ve başka mimarların planlar geliştirdiği ve Michelangelo`nun tasarladığı kubbesinin sergideki bir metre yüksekliğindeki modeli bir Türk ustası tarafından yapılmış.
Leonardo`nun Aynalı Oda`sı (1486) ve bizim mimari köprü çalışmamız(!) |
Leonardo, II.Bayezid`e mimar ve mühendis olarak iş başvurusunda bulunduğu mektupta sunduğu dört farklı projeden biri Haliç`e köprü yapmaktır. Ancak bu mektubuna cevap alamaz.
Mektup 1952`de fark edilir, 2001 yılında Leonardo`nun köprü projesi Norveç-Oslo yakınlarındaki yola üst geçit olarak inşa edilir.
En ünlü eserlerden biri olan "Son Yemek", sergide gerçek boyutlarında yer alırken, Leonardo`nun kullandığı teknikleri de inceleme fırsatı sunuyor.
The Great Masters, 31 temmuza kadar Tophane-i Amire`de pazartesi dahil haftanın her günü sergileniyor. İlgilenenler için The Great Masters ve Facebook sayfalarından daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca belirteyim, Facebook takipçilerine özel indirim var.
Arter Tasarım`a, MedyaSOS`a, serginin bütün sponsorlarına ve özellikle bizi güler yüzüyle karşılayıp, sabırla anlatıp uğurlayan Sebla Şahin`e çok teşekkürler...
Mektup 1952`de fark edilir, 2001 yılında Leonardo`nun köprü projesi Norveç-Oslo yakınlarındaki yola üst geçit olarak inşa edilir.
Bir göz izleme cihazı sayesinde diğer ziyaretçilerle aynı yere mi bakıyoruz veya Leonardo bizim neyi görmemizi istedi gibi sorularımızı interaktif bir ortamda cevaplıyoruz.
Arter Tasarım`a, MedyaSOS`a, serginin bütün sponsorlarına ve özellikle bizi güler yüzüyle karşılayıp, sabırla anlatıp uğurlayan Sebla Şahin`e çok teşekkürler...
Sergi harikaymış , gitmeyi çok isterim .
YanıtlaSilBu güzel paylaşım için teşekkürler .
Ben teşekkür ederim ilgilendiğiniz için...
SilHarika bir sergiymis. Mutlaka gormek isterim. Leonardo nun makineleri similitude kitabi almistim. Icinde kendi cizimleri de var. o dehalarin calismalarini gormek muhtesem olur. Tesekkurler.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, vaktiniz varsa gidin derim:)
SilCok guzel bir gezi ve cok guzel bir yazi olmus :-) Bu uc buyuk usta ve calismalari ile ilgili birkac kitap mevcut kutuphanemde fakat 'Signora Da Vinci' ve 'MIchelangelo and the Pope's Ceiling' isimli iki kitap cok guzeldi, bulursan mutlaka al. Ozellikle bu geziden sonra cok hosuna gidecektir, ben okurken internette detay pesinde kosuyordum :-)
YanıtlaSilLeonardo'nun defteri de akillara zarar, insan keske bizde ki eski kitaplar / yazmalar da boyle basilsa dedirtiyor sonra aklima Ilber Ortayli'nin bir yazisinda bahsettigi, seneler evvel itina ilen cevirileri yapilan bir cok eserin, curumeye birakildigini hatirliyorum, hos kitap cevirilerindeki telif hakki cinayetlerini bizzat Ozlemaki'ye sormak lazim...
Neyse nereden nereye atladim yine, vakit ayirip bizlerle paylastigin icin cok tesekkur ederim canim, bu kadar is guc arasinda bizleri de unutmuyorsun, harikasin :-) Bir iki gun daha sesin cikmasaydi, cocuklari cok ozledim diyordun, yedinmi onlari diye mesaj atacaktim :-)))))
Bahsi geçen kitaplara bakarım. Sergi resmen gaza getiriyor insanı:)
SilÖzlemaki`ye neden telif hakkı meselesini sormamız gerektiğini anlamadım ama vardır senin bir bildiğin:)
Defterlerle ilgili bir bölüm mevcut ve inanılmaz notlar tutmuş dahi!
Ne yaşıyorsam anlatıyorum blogumda, anlatmasam şişerim:)Ben teşekkür ederim ki okuyucularım var...
Zaten çok sık yazmıyorum, yazı yazayım diye kendimi zorlama alışkanlığım da yok.
Not: Çocukları yemedim, merak etme:)
merhaba semi gerçektende çok güzel bir sergi gezisi yapmışsın, bizleri de bilgilendirmiş oldun paylaşarak böyle güzel sergileri yerinde gezip görmek en keyiflisi tabiki paylaşımına teşekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Böyle bir sergiyi ilgilenenlerin bilmesi lazım:)
SilSanat dolu bir gün oluş ne güzel Semicim, darısı başıma olsun..
YanıtlaSilŞöyle söyleyeyim, Sebla Hanım serginin Ankara`ya ve İzmir`e de gidebileceğinden bahsetti. Takip et, mutlaka gider gibi geliyor bana.
SilDarısı başına artık:)
Allah'ım tam da İstanbul'a gitmeden böyle bir yazı yazdıgınız için size asıl tesekkkur edebiklirim bilmoyrum. Çok sağolun indirimli bilet için mail attım bile:) doya doya gezmek için de heyecanlanıyorum:)
YanıtlaSilNe güzel, adınıza sevindim.
SilUmarım en kısa zamanda görürsünüz sergiyi:)
Teşekkürler!
Haftaya biz de oradayız. Kaçırmamak lazım.
YanıtlaSilSizin gibi sanat tarihi mezunu biri için kaçınılmaz bir sergi.
SilGidin ve sonra sizin gözünüzden paylaşın bizimle:)
Ozlemaki kitap cevirileri yapan bir arkadasimiz, bizzat hakkini yedikleri icin referans gosterdim kendisini.
YanıtlaSilNe yalan soyliyeyim ben dort gozle bekliyorum ne zaman yazacaksin diye :-))))
Big Fan!
(kitaplara bak!)
Hafif salaklaştım demek ki dün gece sana cevap yazarken:)
SilÇeviri yaptığını biliyordum da bağlantıda bir kopukluk olmuş:)
Yazı yazmasam da arada bana mail at, ben sana post tadında cevaplarım:)
Kitaplar aklımda haftaya ancak bakarım diyorum da haftaya hafta sonu nereden olacağını henüz bilmediğim iki çocuk misafirim gelecek. Sizin o taraflardan da olabilirmiş. (CISV meselesi-http://www.cisv.org/)
İki gün ağırlamam gerekiyor onları, zevkli olur umarım:)
Öptüm seni:)
Sanırım bu post tam Şef'lik olmuş: )
YanıtlaSilBize Tophane-i Amire'nin yolları gözüktü desene... Şef'e ısmarlayım da biraz hoşluk görsün sevinsin: )
Şef`e selamlar, ilgisi varsa sakın kaçırmasın.
SilFacebook sayfasından mail at, indirimli (sanırım %50) bilet veriyorlar.
Hazır oraya gitmişken deniz havasında Namlı`da önden kahvaltı yapın:)
Bu programı denedim süper oluyor:))
Daha once interaktif bir sergide bulunmadim hic ama cok basarili bir sergi olmusa benziyor, keyifli anlatiminla gitmis kadar oldum diyebilirim :)
YanıtlaSilEserlerin orijinallerini gordun mu bilmiyorum ama gormediysen umarim yolunuz duser oralara. Biz cok etkilenmistik. Minik bir tuvalin ustune kendimce yaptigim resimler neye benzedikleri anlasilacak kadar iyi oldugunda bile mutlu oluyordum. Sonra bir de bu adamlarin yaptigi isi gorunce insanin hevesi kiriliyor biraz ama belli olmaz ben öldükten sonra kiymeti bilinebilir yaptigim sanat eserlerinin :P
Gidecek olanlara ya da merak edenlere:
http://myblog42-42.blogspot.be/2012/04/rome.html
Şunu belirteyim ilginçti, benim için de ilkti.
SilÇok büyük bir sergi değil ama ilgilenenler için birkaç saat geçirilebilir.
Senin blogtaki fotoğraflar harika!
Yolum düşmedi oralara hiç, düşürmek lazım:)
Böyle müthiş eserleri ve onların hayatlarını okuyunca insan şöyle bir irkiliyor.
Paylaşımın için teşekkürler.
Sevgiler...
çok güzel bir yazı olmuş semacım.Hani gitmiş kadar oldum desem..İnan ki..
YanıtlaSilTeşekkürler Zuhal`cim:)
Silrönesans devrinin üç büyük ustasının sergisi!!! bu cümle bile heyecanlandırıyor insanı.
YanıtlaSilsağol semi'cim ayrıntılarıyla aktarmışsın:)
sevgiler, sevgiler, sevgiler...
Teşekkürler Nahegan`cım.
SilBu eserler hakkında aslında aktaracak çok şey var, benim anlatımım en basit şekliyle:)
Öptüm:)
muhteşem çok çok iyi etmişin böyle fırsatım olsa ben de hayatta kaçırmazdım kendine çok iyi etmişin
YanıtlaSilaile de bir sanat tarihçisi ve bir arkeolog olunca benim için sanata ilgisiz kalmak mümkün değil ,gerçekten muhteşem eserler yıllarca korunması gereken baş yapıtlar ve kendilerini hayatlarını sanata ve bilime adamış insanlara hayranlık duymamak elde değil
verdiğin linkler için de çok teşekkürler
sevgiler Semi....
Çok şanslısın, ailende sana çok iyi anlatabilecek birileri var.
SilOnlarla beraber gidip gezmek lazım:)
Ben teşekkür ederim okuduğun için.
Öptüm:)
Benim buna gitmem lazım!
YanıtlaSilSen sakın kaçırma!
SilBu dahi adamların eserlerini toparlayıp anlatmak çok zor, benimki en yalın anlatımıyla. Senden okuyalım, mimar gözüyle:)
Tarih sevdalıları için çok güzel bir yazı olmuş. Hele hele resimler kendileri böyle resim çekmemiştir he...
YanıtlaSilBen daha çok Leonardo Da Vinci hayranıyım...
son yemek tablosu beni çok etkilemişti. Fazlasıyla merak birde ne yiyorlar acaba diyede takmıştım kafaya gene..
Offf burdanda yemek çıkardım şimcik
Aklın fikrin yemekte Begit:)
SilNe yediler acaba ben de bilmiyorum.
Bir de bunların orjinallerini görmek lazım.
Vatikan'dan sanal geziye bir bak, etkileyici...
Sergi daha çok Leonardo etkisinde.
evet geziye daha önceden bakmıştım etkileyici müzikleriyle (ayinde diyebilirim) beraber dikkat çekici...
SilLeonardonun etkisinde olmamak eldemi ki :)
Gidilesi bir sergi cidden. Sizde çok güzel anlatmışsınız. :) Kısmet olmaz ki gitmek.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, umarım gidersiniz...
SilHarika olmuş, İstanbuldayım ama bu sergiden haberim olmadı :) Gitmiş kadar oldum resmen, bende mikhelanjelo merhamet heykeline baktıkça bakıyorum hikayesi çok etkileyici..
YanıtlaSilMadem İstanbul'dasınız, kaçırmayın derim:)
SilHarika bir sanat gezisi, çok kıskandım emin olabilirsin, gitmeyi çok isterdim çok:)
YanıtlaSilKeşke Fadiş. Ama biliyorum ki çok uzaktasın:(
SilSevgiler buralardan:)
Gezi arkadaşım merhaba:) Çok güzel bir yazı hazırlamışsın, fotoğraflar da çok şey anlatıyor, Sistin Şapelinin sanal gezi adresine bayıldım, saatlerce dönüp durabilirim bu adreste:) Tanıştığımıza çok sevindim ve tekrar görüşmek üzere diyorum, blogunun yeni bir fanı daha var artık:) sevgiler, Sinem...
YanıtlaSilMerhaba Sinem, ne güzeldi hem sergi, hem seninle tanışmak.
SilSanal adresi tesadüf buldum, bana da iyi geldi.
Fotoğraflar benim çektiklerim, elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.
Tekrar görüşelim mutlaka, ben gelirim oralara biliyorsun:))
Sevgiler Sinem'cim:)
Çok etkileyici gerçekten, sen de çok güzel aktarmışsın Semi...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Ülker'cim:)
SilSemi, dibim düştü! Peki Torino Kefeni'yle ilgili bir şey var mıydı? Yahu, nasıl yapsam da gitsem?
YanıtlaSilSergi'nin İstanbul'dan sonra Ankara ve İzmir'e gitme ihtimali var.
SilTakip et mutlaka:)
Torino kefeni ile ilgili bir şeye rastlamadım.
Sevgiler....
Leonardo'nun Torino Kefeniyle ilgili yaptıklarını, resimleriyle ilgili analizleri kapsayan bir kitap çevirim var. Çok eğlenceli =)
YanıtlaSilTam adını yazarsan bana incelerim:)
SilMerak ettim.
İsa'nın Kefeni Kimin Bedeninde? (Torino Kefeni)
SilPicknett
Çok etkilendim, çok guzel bir sergiymis...emegine saglık...hayat paylaşınca guzel.*.*
YanıtlaSilEllerinize sağlık bu güzel sergiyi tanıtıp haber verdiğiniz için mutlaka gitmek isterim.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, amaç zaten pek çok insana haber vermek:)
SilSevgili Semi sayende tanidiklara haber salacagim hemen gitsinler gorsun diye, cok guzel anlatimin okudukca yazinin icine dustum, ellerine saglik :)
YanıtlaSilŞeker Kedim, iyi oldu desene yazdığım:)
SilBen teşekkür ederim okuduğun için:)
Ben de posta uygun olarak Bursa'nın blog master'ına İstabul'a hoş geldin demek istiyorum:)) Fotoğraflarla ve yazı ile çok güzel bir sergi yazısın oluşturmuşsun tebrikler :)) Herkes bu sergiyi görmeli :)
YanıtlaSilSergi anlatmak zormuş Bolat. Çok fotoğraf ve anlatacak çok şey vardı ama kestim tabii.
SilBlog master olduk mu dersin?
O gün Sebla Hanım kültür-sanat bloglarının azlığından bahsetti.
O kadar az mı gerçekten?
Sergiye dönersem, çok emek harcanmış. Biraz sanatla ilgili herkesin görmesi lazım.
Sanatı bırak müthiş bir deha her biri!
Şu an çalıştıkları bir başka sergi var, Piri Reis. Çok ilginç olacak eminim.
Kesinlikle, istikralı ve okunmaya değer şeyler yazdığın için :) blog mastersın. Şimdi çok merak ettim Piri Reis sergisini bari bir Piri Reis postu yazayım sergiyi de ayrıca tanıtmak görevimiz olsun açılışıyla beraber :)
SilPostu merakla bekliyorum Bolat:)
SilPaylasiminiza bayildim..keske imkanim olsada gorebilse idim..Ama sayenizde bilgilenmis oldum sergi ile ilgili..tesekkurler, sevgiler:)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Türkiye`de birkaç şehirden sonra dünyayı gezmeyi planlıyorlar.
SilBelki bir yerde denk gelirsiniz:)
special!
YanıtlaSilFashionSpot.ro
Biz en son "ha bugün ha yarın, canım daha çok var, dur şu da bitsin" derken SSM'de Dali'nin arkasından su döktüktü!
YanıtlaSilÖnümüzdeki Çarşamba Yarımada ve Balat günü; Kabataş iskeleye varır varmaz ilk girilecek yer belli oldu!
:)
Umarım gitmişsinizdir. (ben geç kaldım sizi cevaplamakta)
SilBöyle sergileri birazcık ilgimiz varsa atlamamak lazım.
Sevgiler...
Teşekkürler paylaşımına gideceğim mutlaka:)
YanıtlaSilGidip gelip okudum postunuzu. "en düzgün şekilde nasıl toparlayıp aktarırım" demissiniz ama oyle guzel aktarilmis ki, bu yuzden de gidip gidip geri geldim... Gidip de göremeyecegim icin yazilanlari ve linkleri heyecanla takip ettim. Paylasimin ve extra linkler icin tesekkurler...
YanıtlaSilToparlayabildim mi bilemiyorum. Zira elimde pek çok fotoğraf ve anlatılacak bilgi vardı. O yüzden aktarmakta zorlandım.
SilBen teşekkür ederim ilgiyle okuduğunuz için:)
sayenizde haberdar oldum, kaçırsam üzülürdüm. :) bu haftanın programı içerisine girdi bile... teşekkürler...
YanıtlaSilUmarım gitmişsinizdir:)
SilBenden teşekkürler size:)
Semi'cim harikasin..cok keyif verici bir sergiyi cok da güzel aktarmissin bize..Kizim bu ay Istanbul'da, derhal tavsiye etmeliyim ona da..
YanıtlaSilverdigin linklerde cok güzeldi..
sevgler , mutlu bir hafta dilerim
Itır`cım yapılan yorumlara cevap vermeyi atlamışım. Ancak döndüm.
SilUmarım kızın gidebilmiştir.
Sevgiler benden...
Semicim, ne güzel bir anlatım. Sen tüm detaylardan bahsetmişsin. Ben gezerken yoruldum, bahsederken, hazırlarken daha da yoruldum :) Çantanın detayını da kaçırmışım bu arada.. Mektuba cevap yazılmadığını da ...
YanıtlaSilAslında elimde çok fotoğraf vardı ama epey bir eledim buraya koymak için.
SilAnlatmak da zor oldu, hepsini anlatayım dedim. Baktım çok detay var, bazılarını atladım.
Neyse sen de gittin nasıl olsa, kendi gözlerinle gördün:)
Bu arada ben bugün tekrar çocukları da alıp gittim:)
Sevgiler...