Aslında her gün yazmak isterim buraya bana sorsanız. Dalıyorum bazen, nasıl toparlarım diye düşünüp erteliyorum belki de, sonuç konular birikiyor...Bu birikinti içinde boğulmadan bugün aktarmaya kararlıyım!
Efendim bu salı önce kendi aramızda Kai Felix`in doğum gününü kutladık. Hafta sonu da arkadaşlarıyla birlikte kutlamaya devam etmek üzere. İyi ki doğdun ve aramıza katıldın Kai Felix, Kayfocan, Ferit, Fixi, Dayı...(Kai Felix ona söylenen tüm isimlerini çok seviyor, çocuk kendisiyle çok mutlu ne yapsın:)
Akşamları otururken lavantalı kuşlar için gözümü kapatınca da kuş görecek kadar kuş kestim. Bir de kediler kestim, sonraki yazılarda çıkar ne yaptıklarım, henüz hazır değil.
Dün sinema sezonunu nihayet açtım, artık her hafta devam. Keyifli bir zamandı...
Epeydir hindistan cevizi avındaydım, bazen böyle takıntılıyım işte, nedeni bilinmez:) Kolay bulunabilen bir şey değil, daha önceleri çok kez gördüm kendisini, ama ne zaman ki aramaya başladım yok oldu hepsi. Birkaç gün önce ise-üstelik her gün alışveriş yaptığım markette- yakaladım bir tane, küçük ama iyidir diyerek aldım getirdim eve. Fotoğraflarken biraz fareye benzettim:)
Gelelim işin operasyon kısmına. Alet edevat ve bir erkek lazım! Yok yok erkeksiz de yapılır da hazır evde varken neden olmasın:)
Delip içini boşalttık, suyunu bir güzel içtik, çok lezzetliydi. İşin kesme kısmı en zor bölüm, aslında çekiçle birkaç tık tık yapıp kolay bir açılma yöntemi de var ama biz düzgün olmasını istediğimiz için kesmeyi tercih ettik.
Etli kısmını da bıçak yardımıyla kazıyıp zımpara yapmaları için çocukların eline teslim ettik. Zımparalama işi bitince kabukları zeytinyağı ile yağladık.
Aslında ikisine de el koymayı düşündüm ama Kai Felix "bu benim, ben çok çalıştım" deyip ağlamaklı rol kesip kendi payını isteyince soldaki onun oldu. Ben küpelerimi koyunca, o da kolyesini koydu:))
Kuru kuru iş yapmak yok, bakın hindistan cevizi hakkında neler öğrendim:
Endonezya başta olmak üzere, Filipinler, Hindistan, Brezilya en çok Hindistan cevizi bulunduran ülkeler.
100 gr.`da 45 gr.su, 36,5 gr.yağ, 20 mg.kalsiyum, 39 mg.magnezyum, 2 mg.C vitamini mevcut.
Ağaçtan toplamak bir sorun olduğundan bu iş için eğitilmiş maymunlar kullanılıyor.
İçinden su, süt, yağ ve bal elde ediliyor.
Bol bulunduğu ülkelerde kırıp taze olarak suyunu tüketiyorlar.
Dışını kaplayan lifli kısımdan halat, paspas, sepet, balıkçı ağı, halı vb.yapılarak değerlendiriliyor.
Ağacın yaprakları çatı kaplaması olarak kullanılıyor.
Hindistan cevizinin içinden çıkan su, etli kısmıyla püre haline getirilip süzülerek sütü elde ediliyor.
Hindistan cevizi yağı hem sıçramaz, hem de yanmaz özelliğinden dolayı kızartma yağı olarak kullanılmaktadır.
Kabuk kısmından pek çok hediyelik eşya yapılmaktadır.
Ben de biraz araştırınca bazılarını şaşırarak okudum, ağacının da, meyvesinin de bu kadar değerlendirildiğini düşünmezdim. Bu yazdıklarım özet hali gibi oldu, daha çok öğrenmek isteriz diyenler "coconut palm" ya da "kokospalme" olarak arayabilirler.
Şimdi geriye bana içinden çıkarıp ayırdığımız beyaz etli bölüm kaldı. Ev halkı benden rendeleyip hindistan cevizli kurabiye yapmamı bekliyor. Güzel bir tarifi olan var mı?
çok hoşuma gitti bayağı zahmet çekmişsiniz ama değmiş çok güzel olmuş orijinal de olmuş
YanıtlaSilValla bravo ne güzel, kollektif bir çalışma sonucu harika bir şey çıkmış ortaya, ellerinize sağlık. Kai'nin de doğum günü kutlu olsun, sağlıklı mutlu bir ömür dilerim:)
YanıtlaSilher telden
Hepinizin ellerine sağlık. Hem şık hem fonksiyonel. Ama asıl hayran olduğum nedir biliyor musunuz? Verdiğiniz bilgiler. Blogunuzu sıradanlıktan kurtarmış. Daha bir yararlı, daha bir ilginç olmuş. Böyle bir blog hazırladığınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSilpostunu görünce aklıma survivor geldi:))ne güzel değerlendirmişsiniz kabukları.kai felixe de nice yıllar..
YanıtlaSilinanılmaz bir değerlendirme olmuş. ben kırmayı beceremediğim için almıyorum bile, sen neler neler yapmışsın! güle güle kullan takı kutunu. ben baya mutfak özürlü olduğumdan, sana verebileceğim bir tarif yok maalesef ;p
YanıtlaSilKai Felix, Kayfocan, Ferit, Fixi, Dayı nice mutlu yaşların olsun:))
YanıtlaSiltren mumluğu çok sevdim...
hindistan cevizi kabuklarını ne güzel değerlendirmişsiniz... fikrinize, hepinizin de ellerine sağlık:)
yararlı bilgiler için de teşekkürler...
sevgilerimle...
Kai Felix'in doğum günü kutlu olsun, hep mutlu olsun...
YanıtlaSilBu doğal haliyle öyle hoşuma gitti ki hindistan cevizi kabuğu, daha önce 1-2 kez alıpta parçaladığımıza üzüldüm şimdi:( Bir daha almamaya karar vermiştik, çünkü kimse çok beğenmedi tazesini. Belki rendelenip, buzlukta da saklanabilir.
Eskiden yaptığım çok güzel bir tarif vardı, hem içine konuyor, hem de üzerine dökülüp pişiriliyordu ama maalesef kaybettim.
zahmetli ama sonuç güzel :))
YanıtlaSilWow! Aydınlandım resmen. Ne kadar güzel ve faydalı bir yazı olmuş bu. Elinize emeğinize sağlık! Çok teşekkürler!
YanıtlaSilKai Felix'e nice mutlu yaşlar :) zehmetli bi iş olsa da sonuç çok güzel olmuş. hep söylüyorum becerikli hanımlar görünce çok kıskanıyorum beceriksizin tekiyim :)
YanıtlaSilKai Felix'in doğum günü kutlu olsun, hep mutlu olsun inşallah :) Hindistan cevizinin bu kadar faydalı olduğunu bilmezdim gerçekten, atık çıkmamış resmen her parçası değerlenmiş, harika :)
YanıtlaSilTurkuazft: Aslında çok zor değil, teşekkürler.
YanıtlaSilHer Telden: Teşekkürler, gerçekten ortak bir çalışma oldu.
Gülsüm Hanım: Çok teşekkürler. Bloğumda biraz da bilgi vermek istiyorum, aynı zamanda ben de araştırdığım için öğreniyorum. Az ve öz olsun diye ana başlıklar altında yazıyorum.
Gülümse:)))Teşekkürler.
Antigone: Kırmak çok büyük bir sorun değil. You tube`da bir video var, çok da basit görünüyor. Biz düzgün olsun diye kestik. Tekrar deneyin bence, yapması çok zevkli:)
Okuyan: Teşekkürler. Tren mumluk 10 yaşa kadar kullanılabiliyor. Çocuklar da çok seviyor:)
Marifetli Peri: Teşekkürler. Suyu oldukça lezzetliydi. Diğer kısım hala buzdolabında bekliyor, umarım yarın kurabiye olacaklar:)
Buket, Evren: Çok teşekkürler.
Şahane Kadın: Teşekkürler. Herkesin becerikli olduğu taraf kesinlikle vardır, kendinize haksızlık etmeyin...
Cebimdeki Renkler: Ben de bilmiyordum bu kadar faydasını ve bu kadar çeşitli değerlendirildiğini. Blog yazmanın faydaları, öğreniyorum aynı zamanda:)
yemesi zor,tadı leziz sanki..çıkan ürünler ise çok işlevli :)
YanıtlaSilÇok güzel bir sunum olmuş,elinize sağlık..Her parçasını ayrı değerlendirmişsiniz..
YanıtlaSilKüçükken babam bize hindistan cevizi alıp getirmişti..Tabi o yıllarda pek yaygın değildi,taze olduğu için hiçbirimiz sevmemiştik.. Ama sütünü hepimiz azıcıkta olsa tatmıştık..
O günleri hatırlattınız bana:)
Bilgilere gelince ne çok yararlanıldığı alanlar varmış..Paylaşımınız için teşekkür ederim..Sevgiler:)
Bir Hindistan Ceviz'inden ancak bu kadar yararlanılır.Hiç bir kısım boşa gitmiyor.Sevgiler:)
YanıtlaSilEllerine sağlık, geçen sene eşim Fiji'den getirmişti hindistan cevizi, biz de elektrikli mini testere ile kesmiştik demekki kesme işinde yalnız değilmişiz. Sevgiler güzel günlerde kullanın :D
YanıtlaSilNe güzel, bilgilerndirici bir post hazirlamissiniz. Hindistan cevizinin etinden, sütünden,herbiseysinden yararlanmissiniz ne hos :)Bu meyveyi hic alip yemedigim icin ( biraz agir gelir bana hep tadi, aromasi ama belki alisirim ilerde ) ne yapilir pek bilmem,yine de hayalimde sanki pudingin, muhallebinin, kremanin icine rendelenir gibi geldi...e benim gibi sütlü tatli canavarindan baska bir fikir beklenmezdi herhalde... Afiyet olsun :)
YanıtlaSilNe güzel bir iş çıkarmışsınız :)
YanıtlaSilbir purogramda seyretmiştim ip yapılıyor, birşeyler örüyorlardı herşekilde değerlendiriliyordu yani süper sizin yaptıklarınız da harika gözüküyor eee çocuk çok çalışmış hakkını istemesi güzel bir şey tabii : ))) güle güle kullanın ikiniz de :) sevgiler
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBlogunuzu yeni keşfettim ve bayıldım. Benimde 2 oğlum var ve sizi gayet iyi anlıyorum.Ayrıca harika fikir!
çok güzel olmuuş, ellerinize sağlık. Beceremeyip biz de atmıştık komple:) tekrar deneyeceğim, teşekkürler:)
YanıtlaSilzahmetli bir iş olmuş.sonuç harika...
YanıtlaSilsevğiler..
Çok güzel olmuş. Tebrik ederim :)
YanıtlaSilMerhaba,önce Kai Felix in doğum gününü kutluyorum:) Hindistancevizinin bu kadar değerlendirildiğini düşünmemiştim ,ilginç geldi bilgilendirdiğin için teşekkürler takı kabımı desem kutusumu iyi fikir:)
YanıtlaSilHarika olmuş :) süper ekip işi
YanıtlaSilSeverim Deliyi: Suyunu içtik gerçekten, aslında lezzetliydi. Hindistan cevizini de rendeledim ve kurabiye yaptım.
YanıtlaSilNoyumberry: Çok teşekkürler yorumunuza. İnsanın tadı da zamanla değişebiliyor, tekrar deneyin derim:)
Pembe Kekik: Teşekkürler:)
Sibel`in Hobi Dünyası: Düzgün kesmek için testere şart sanırım. Teşekkürler.
Arzu: En yaygın sanırım hindistan cevizli kurabiye yapmak. Aslında pudinge katmak da fena fikir değilmiş, denemek lazım:)
Bolat: Teşekkürler:)
Mine: Söylediğiniz doğru, dışındaki liften ip yapılıp paspas, halı falan yapılıyormuş. Teşekkürler:)
Sibel: Bloğuma hoş geldiniz. Yorumunuza teşekkürler:)
Ecerce: Tekrar deneyin, pişman olmazsınız:)
Halime ve Kevser: Çok teşekürler:)
Nuraycatasarımlar: Teşekkürler. İçine küpelerimi koydum, keyifle kullanıyorum:)
ElFony: Ekip sağlamdı, çıkan iş de sağlam oldu:))
hoşgeldiniz dünyama :)
YanıtlaSilKai Felix'in dogum günü kutlu olsun nice mutlu yıllara ♥ cok tatlılar maşallah :) hindistan cevizi benim de canım cekti valla tez zamanda alayımda bende operasyon yapayım :P hindistan cevizli kurabiye hünerli bayanlar sitesinde ben görmüsdüm hatta yapılacaklar listemde :P
YanıtlaSilhttp://hunerlibayanlar.blogspot.com/2009/12/hindistan-cevizi-dolgulu-kurabiye.html
ins sende beğenirsin :P
Merhaba cnm şanslı izleyicim oldun ve sürpriz hediyemi kazandın. Bana mail ile bugün ulaşırsan yarın sabah hediyeni kargoya vereceğim
YanıtlaSilmodahaftasiblog@gmail.com
http://modahaftasi.blogspot.com/
aaa ne kadar güzel olmuş,çok begendım valla ıyı fıkır
YanıtlaSilvalla bayıldım canım,tadını falan bilmem ama alıp sırf dekorasyon amaçlı birşeyler yapasım geldi,şahane ellerinize sağlık..
YanıtlaSilÇok güzel birşeye dönüşmüş hindistan cevizi, bir kere aldım ama hakkıyla ne içini açabildik ne de etli kısma ulaşabildik kuzuyla. Normalde paketli rende halini, çikolatalı barlarını falan çok severim, şimdi bir daha alıcam galiba :)
YanıtlaSilBen böyle güzel bir bloğu nasıl bu kadar geç buldum :)İyiki de bloğuma katıldın ve ben de buldum bu güzelliği :)Çok işime yarayacak bir daha ki sefere ben de zımpara işine girmeyi düşünüyorum.Umarım güzel bir tarife karar vermişsindir öpüyorum :)
YanıtlaSilSanırım bugüne kadar hindistan cevizinizin etli kısmı çoktan tükenmiştir.Olsun..ben yine benim favori kurabiyemin tarifini yazayım.
YanıtlaSilAdı bile pek şık :)
Fransız Kurabiyesi
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 su bardağı hindistan cevizi .
Hepsi bu..Karıştırın,yumurta büyüklüğüne göre h.cevizi miktarını arttırabilirsiniz elbet.
Yağlı kağıt serilmiş tepside yaklaşık 175 C de 15 dak. pişirin.
Üzeri çok da pembeleşmeden çıkarın fırından.Ben bunu sevmeyen çocuk görmedim.
Kolay gelsin.
Ay bunlar çok güzel olmuuuş!Suyunu bende severim ama etli kısmını yemek biraz ağır geliyor.Hakikaten güzel bir meyve..Her yönüyle.Bu arada iyiki takipime gelmişsiniz ve sizi keşfettim.Harika şirin bir blogunuz var..
YanıtlaSilçok yaratıcı çok güzeller süpersiniz :))
YanıtlaSilÜç ünsüz içinde iki ünlü: Siz de bana hoş geldiniz:)
YanıtlaSilEssu: Çok teşekkürler. Kurabiye yaptım çoktan, fena olmadı. Bilgilendirme için ayrıca teşekkürler.
Modaccı: Çok teşekkürler. İlginiz ve hediyeniz için:)
Zeymuran: Çok teşekkürler.
Beti Fashion Design: Tadı da bize güzel geldi. Ama herkes beğenmeyebilir. Yorumunuz için teşekkürler.
Derya Kuzusu: Tekrar deneyin, gerçekten tadı da güzel. Açması biraz sorun gibi, bunu anlatan videolar bile mevcut. Teşekkürler yorumunuza.
Süslü ve Pembe Dünyam: Karşılıklı sanırım, ben de sizi geç buldum:) Teşekkürler.
Tülin: Tarifiniz artık bir sonraki sefere, çok teşekkürler. Not ettim:)
Limon Çiçekleri: Bloğumu beğenmenize sevindim. Hoş geldiniz:)Teşekkürler.
Sarımutfak-hande: Çok teşekkürler ilginize:)
semi süper orjinal buldum! değmiş!
YanıtlaSilÇok teşekkürler Özge:)
YanıtlaSilTebrik ne kelime.. En büyük alkış sizlere :)
YanıtlaSil